piątek, 15 marca 2013

Klopsy królewieckie - wschodniopruski specjał








Klopsy królewieckie należą do jednej z bardziej znanych w świecie potraw regionalnych.
Biały sos, kapary i anchois, to dodatki, które wyróżniają i nadają klopsom wykwintności.

 Podstawowe składniki, które miksujemy i dodajemy do mięsa:

  • cebula
  • anchois
  • kapary
  • czosnek
  • opcjonalnie pietruszka lub liść selera 

Nie bójmy się dodawać do naszych potraw śledzików anchois. Stanowią one doskonały dodatek do różnych dań. Moim skromnym zdaniem są one doskonałym naturalnym wzmacniaczem smakowym, dzięki któremu jesteśmy w stanie wyczuć umami. 

Wracając do klopsów:
Mieszamy mięso mielone (wieprzowo- wołowe), zmiksowane dodatki, bułkę tartą, jajko. Sól i pieprz.





 Aby zrobić sos, musimy podsmażyć cebulę i anchois. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele i pieprz. Podsmażone dodatki należy zalać bulionem lub rozpuszczonym z kostki rosołkiem oraz do całości dodać kapary i klopsy. Następnie sos należy zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.