Biały sos, kapary i anchois, to dodatki, które wyróżniają i nadają klopsom wykwintności.
Podstawowe składniki, które miksujemy i dodajemy do mięsa:
Aby zrobić sos, musimy podsmażyć cebulę i anchois. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele i pieprz. Podsmażone dodatki należy zalać bulionem lub rozpuszczonym z kostki rosołkiem oraz do całości dodać kapary i klopsy. Następnie sos należy zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.
Podstawowe składniki, które miksujemy i dodajemy do mięsa:
- cebula
- anchois
- kapary
- czosnek
- opcjonalnie pietruszka lub liść selera
Nie bójmy się dodawać do naszych potraw śledzików anchois. Stanowią one doskonały dodatek do różnych dań. Moim skromnym zdaniem są one doskonałym naturalnym wzmacniaczem smakowym, dzięki któremu jesteśmy w stanie wyczuć umami.
Wracając do klopsów:
Mieszamy mięso mielone (wieprzowo- wołowe), zmiksowane dodatki, bułkę tartą, jajko. Sól i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz