środa, 13 marca 2013

Pizza chrupiąca na cieście z mąki orkiszowej

Szczegółowo o składnikach kładzionych na pizzę nie ma co pisać, ponieważ każdy wedle uznania daje to, co lubi. Przyjęłam zasadę, że na pizze nie daję więcej niż 4 składniki, czyli Ser + 3 + ewentualnie peperoni (chilli). W przypadku pizzy przedobrzenie w ilości składników źle wpływa na jej jakość.

Składniki na ciasto
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej lub owsianej
  • drożdże 
  • 0,5 kostki masła
  • ciepła woda
  • sól 
Sos
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 2 łyżki przecieru
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
Wszystkie składniki ciasta mieszamy dodając stopniowo ciepłej wody, aż do uzyskania plastycznej masy. Ciasto musi być zwarte, ale nie za twarde. Łączymy wszystkie składniki sosu. Pizzę piekę dla każdego na osobnej blaszce 26 cm. Dzieci dostają pizzę dzieloną, bo całej nie zjedzą. Pieczenie w osobnych blaszkach daje możliwość zróżnicowania pizzy i każdy może wybrać i położyć to co lubi. Piekę dwie pizze na raz.



1 komentarz:

  1. Super przepisy :) Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie https://ategood.com/facebook/
    A sama pizza jest w naszych kulinarnych planach (mamy nadzieję, że wyjdzie taka, jak na zdjęciu :))
    Pozdrawiamy, team AteGood :)

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.