czwartek, 10 stycznia 2013

Cynamonowiec drożdżowy (szneki cynamonowe)

Szneki w garnku rzymskim

 Tradycyjne ciasto drożdżowe, a w nim zawinięta masa cynamonowa.
Masę przyrządzamy w następujący sposób:
rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy 5 łyżek cynamonu, wanilię, i 1 szklankę cukru.
Szneki w płaskim naczyniu żaroodpornym

Przestudzoną masą smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy. Kroimy w plastry ok. 1 cm i układamy w dowolnych blaszkach lub naczyniach żaroodpornych.




Pokrojone plastry układamy luźno z małym odstępem od siebie. Jednakże nie za ciasno. Ułożone i wyrośnięte możemy polać dodatkowo rozpuszczonym, ciepłym masłem. Pomoże to w odrywaniu osobnych kawałków po upieczeniu.
Szneki upieczone na blaszce




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.