czwartek, 10 stycznia 2013

Udka kurczaka miodowo-imbirowe

Kolejny łatwy przepis na kurczaka

Marynata do mięsa (podane przyprawy ponieżej mieszamy):
starty kawałek imbiru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
opcjonalnie sok z cytryny, pomarańczy, lub ananasa
sól i pieprz

Udka kurczaka "macerujemy" w marynacie przez 1 dzień. Następnie pieczemy przez 45 minut.
Wybrałam formę okrągłą do pieczenia pizzy, ponieważ łatwo w niej ułożyć udka kurczaka w "słoneczko".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.