poniedziałek, 10 grudnia 2012

Cykoria - przekąska na długie zimowe wieczory

Zima. Długie wieczory. Cykoria.
Niedocenioną cykorię możemy przyrządzić różnorako. Na zimno lub ciepło. Jest smaczna i chrupiąca.

1. Rodzaj tapenady: dużo rzepakowego oleju, anchovis, zielone oliwki, bardzo ostra papryczka chilli i ząbek czosnku zmiksowane jako sos do "dipowania"








2. Jeśli zmarzliśmy to proponuję na ciepło podsmażoną na maśle cykorię z kiełbaskami (polska-surowa).


3. Łódki cykorii wypełnione pastą jajeczna z wędzoną szprotką z oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.