środa, 25 lipca 2012

Pora na zioła - Dziś mięta, krwawnik, bertram i oregano.

Krwawnik  - na trawienie robię nalewkę zalewając kwiaty alkoholem.


Z mięty robię tylko herbatę, i czasami dodam również do sałatki, ale tylko wtedy kiedy gotuję po arabsku.



Oregano mam zawsze w kuchni.   Uniwersalna przyprawa, która ma kwiatki podobne do tymianku. Dostaję do pizzy, włoskich sosów i antypasti.


Bertram jest święty - Jest rodzimym lekiem na wszystko. Zamiast kupowania drogich zagranicznych preparatów, które to niby mają czynić cuda zbierajmy bertram. Wg. Hildegardy von Bingen bertram oczyszcza krew. Usuwa z okolic głowy (zatok) zaflegmienie. Hamuje powstawanie substancji gnilnych, które powstają pod wpływem złego odżywiania, czy infekcji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.