wtorek, 19 marca 2019

Kalmary w winnym cieście

W smażeniu kalmarów żadnej filozofii nie ma. Najważniejsze jest ciasto i gorący tłuszcz.

Do ciasta potrzebujemy: 
1 jajko
75 g mąki krupczatki
1/8 l białego wina
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wyrabiamy ciasto mikserem lub ubijaczką  i odkładamy na pół godziny do lodówki. 
Krążki kalmarów skrapiamy cytryną, posypujemy pieprzem i solą, następnie moczymy w cieście i smażymy w bardzo gorącym tłuszczu przeznaczonym do frytowania. 
Podajemy z cytryną, winnym octem i sosem czosnkowym 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.