Szawarma lub inaczej shoarma.
To najbardziej popularna blliskowschodnia przyprawa używana do marynowania kurczaka, którego następnie się grilluje. Tradycyjnie na grillowym bagnecie, a w domowych warunkach najzwyczajniej na grillu lub w piekarniku.
Składniki:
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka lub więcej chilli
1 łyżka sumaku - jeśli mamy w ogrodzie drzewo o tej samej nazwie, to pozyskujemy przyprawę sami
1 łyżka kurkumy
2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka sproszkowanego czosnku
2 łyżki soli
4 łyżki sproszkowanej papryki
Wszystkie składniki przyprawy wymieszać i trzymać w szczelnym pojemniku. Do zamarynowania dwóch dużych piersi kurczaka potrzebujemy 3 łyżek przyprawy, soku z 1/2 cytryny i 1/2 szklanki oliwy. Przyprawę mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą. Następnie marynatą smarujemy mięso kurczaka, umieszczamy w plastikowym pojemniku i odstawiamy na 1 dzień do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz