wtorek, 26 czerwca 2018

Bliskowschodnia pzyprawa zatar

Składniki:

po 1 części -
sumak (opcjonalnie, sumak nada kwaskowatego smaku)
oregano
majeranek
tymianek
3 części prażonego sezamu

Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu i przekładamy do słoika lub mieszamy z oliwą i również przekładamy do słoika.

Zastosowanie:

  • smarujemy pieczywo, grzanki, chlebki pita, taco, 
  • posypujemy sałatki 
  • dodajemy do kebabu
  • do prażonej ciecierzycy 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.