Trzeba koniecznie zapisać. Szczególnie wtedy, jeśli się coś tak dobrze udaje. A ten dżem będzie na pewno w stałym programie corocznych przetworów.
- 2,5 kg agrestu
- 1 szk cukru
- 1 szk cukru żelującego
- 2 dżemixy 3:1
- 2 łyżki przyprawy ginger-lemon
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Agrest po oczyszczeniu z szypułek i umyciu dzielimy na dwie równe części. Jedną części miksujemy. Do rondla wsypujemy 1 szkl cukru i karmelizujemy na złoty kolor. Do karmelu wsypujemy drugą połowę agrestu, tego całego. Dusimy ok. 5 minut ciągle mieszając. Następnie do gotujących się owoców dodajemy zmiksowany agrest. Gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy - ginger-lemon i kurkumę. Kurkuma stanowi wyłącznie barwnik. Po 10-15 minutach dodajemy 1 szklankę cukru żelującego i dwa dżemixy. Chwilę gotujemy ciągle mieszając. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz