piątek, 4 października 2013

Sałatka ziemniaczana "Sąsiedzka"

Nazwałam tą sałatkę w ten sposób, ponieważ akurat nasi zachodni sąsiedzi, to kartoflani fanatycy jeśli chodzi o ziemniaczane sałatki. Robią je na wszelkie sposoby; z boczkiem, z cebulą, majonezem, olejem, rzodkiewką, ogórkiem i różnymi  innymi dodatkami w zależności od regionu. W Szwardzwaldzie będzie dodany ogórek konserwowy, natomiast w Szprewaldzie ogórek kiszony.
Do sałatki potrzebujemy:

  • ugotowane ziemniaki tzw. festkochende Kartoffeln. Pozwoliłam sobie na precyzyjną nazwę niemiecką, bo wiem, że każdy zrozumie, o co w takich ziemniakach chodzi. Nie mogą być mączyste. 
  • boczek
  • cebula (podsmażamy z boczkiem)
  • ogórki konserwowe 
  • do doprawienia: sól, pieprz, musztarda, 1-3 łyżki octu, opcjonalnie natka pietruszki, koperek. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.