niedziela, 24 lutego 2013

Krem cytrynowy

  • 3 cytryny 
  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • wnętrze wanilii
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
Do kremu musimy koniecznie postarać się o cytryny BIO, Organic lub Eco. Czyli takie, które nie były pryskane konserwantami, ani woskowane.
Na tarce ucieramy skórkę z trzech cytryn. Następnie wyciskamy z tychże cytryn sok.
Ucieramy żółtka z cukrem i wanilią na puszystą kremową masę. Jeśli dodamy naturalną, wyskrobaną wanilię, to krem będzie nieco ciemniejszy. Ze sztuczną wanilią będzie miał ładniejszy kolor. Także wybór pozostawiam indywidualnym upodobaniom. Żelatynę zalewamy odrobiną wody tak, aby napęczniała. Do utartych żółtek dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok. Mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy masło i żelatynę i dokładnie mieszamy, tak aby się rozpuściła.
Ubijamy białka i dodajemy do kremu. Przekładamy do lodówki. Proponuję każdą porcję przykryć folią aluminiową po to, aby zapachy z lodówki nie przeniknęły do kremu.
Krem podajemy z ubitą śmietaną.











Czekając na krem popijam herbatę, do której wrzuciłam wyciśnięte cytryny.

1 komentarz:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.