- 3 cytryny
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 2 łyżki masła
- wnętrze wanilii
- 2 płaskie łyżki żelatyny
Na tarce ucieramy skórkę z trzech cytryn. Następnie wyciskamy z tychże cytryn sok.
Ucieramy żółtka z cukrem i wanilią na puszystą kremową masę. Jeśli dodamy naturalną, wyskrobaną wanilię, to krem będzie nieco ciemniejszy. Ze sztuczną wanilią będzie miał ładniejszy kolor. Także wybór pozostawiam indywidualnym upodobaniom. Żelatynę zalewamy odrobiną wody tak, aby napęczniała. Do utartych żółtek dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok. Mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy masło i żelatynę i dokładnie mieszamy, tak aby się rozpuściła.
Ubijamy białka i dodajemy do kremu. Przekładamy do lodówki. Proponuję każdą porcję przykryć folią aluminiową po to, aby zapachy z lodówki nie przeniknęły do kremu.
Krem podajemy z ubitą śmietaną.
Czekając na krem popijam herbatę, do której wrzuciłam wyciśnięte cytryny.
fajny deser. :) szczególnie na upalne dni ;)
OdpowiedzUsuń