środa, 27 lutego 2013

Crumble jabłkowe - ciasto na półmisku


Crumble to rodzaj angielskiego ciasta / deseru z owoców i kruszonki, który możemy jeść na ciepło lub zimno. Przy czym pod owocami nie ma warstwy ciasta. Owoce możemy brać dowolne, rabarbar, gruszki lub jabłka.
Na żaroodpornym półmisku lub formie układamy owoce. W moim przypadku są to same jabłka, które oprószam cynamonem. Następnie owoce przykrywam kruszonką.

Przykładowa kruszonka:
  • 1 szklanka mąki, najlepiej krupczatki
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 żółtko
  • 3/4 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • Jeśli szkoda nam wyrzucić białka, które pozostało, to możemy je ubić i umieścić pod kruszonką. 
Składniki mieszamy tak, aby uzyskać kruszonkę, którą posypujemy jabłka. Wkładamy do piekarnika na max. 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.