poniedziałek, 8 października 2012

Makaron soczysto pomidorowy

Osobiście nie znoszę określenia pasta. Wiadomo Włosi inaczej nie powiedzą, ale czy my zaraz też tak musimy. Pasta różnie mi się kojarzy, więc wolę wołać po staremu; spageti, makaron z sosem, czy też jakoś tak podobnie. Z resztą każdy sobie danie to nazywa tak jak mu się podoba. I tak samo robi  tak jak mu się podoba. Nie chce narzucać, mówić, że to, czy tamto musi być zrobione tak, czy inaczej. Wolność Tomku w swoim domku.

Prosty sos pomidorowy z koncentratu dodanego do podsmażonej cebulki i czosnku. Wzbogacony przyprawami, bazylią i oregano. Do tego wrzucony świeży pomidor, oliwki i kapary.

1 komentarz:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.