piątek, 7 listopada 2014

Czewapcziczi (Cevapcici)

1 duża drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku
200 g mielonego wołowego
200 g mielonego wieprzowego
200 g mielonej baraniny
1 łyżeczka papryki w proszku lub płatkach
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
sól
pieprz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręką. Ważne, aby mieszać ręką! Będzie smaczniejsze.
Uformować małe kiełbaski i smażyć lub grilować w odrobinie oleju.

2 komentarze:

  1. Mmmm brzmi smacznie.
    Na pewno spróbuję.
    Zapraszam do mnie: im-perfecthousewife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. I wszystko się zgadza ale brakuje proszku do pieczenia i tego, że Chorwaci macerujà mięso mielone na čewapi przez około 2 dni. Pzdr

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.