Najstarsza zapisana wzmianka o bajglach pochodzi z 1610 roku z rozporządzenia krakowskiej gminy żydowskiej. Natomiast jedna z ciekawych legend głosi, że bajgle zostały wynalezione we Wiedniu dla uczczenia króla Jana III Sobieskiego, jako wielkiego miłośnika koni. A nazwa baigel pochodzi od słowa Bügel (Steigbügel - strzemiono). Jedno z wyjaśnień możliwego pochodzenia bajgli podaje również autorka książek kulinarnych Joan Nathan powołując się na żydowską rodzinę Beigel z Krakowa. A mianowicie w prawie żydowskim jedzenie chleba musiało być poprzedzone umyciem rąk i wypowiedzeniem modlitwy dziękczynnej. A że Żydzi często podróżowali bez dostępu do czystej wody, co oczywiście utrudniało mycie rąk, krakowski piekarz wymyślił wypiek gotowany przed pieczeniem, do tego z dziurką. Takim sposobem bajgel nie musiał być uznawany jako chleb, nie trzeba było przed jego spożyciem odmawiać modlitwy, ani myć rąk.
Przepis
500 g mąki
50 g drożdży
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
300 ml max 320 ml ciepłej wody
1 łyżka miodu do gotującej się wody
1 jajko do smarowania bajgli
Wodę (na początek 300 ml), cukier, drożdże, sól i olej wymieszać. Dodać do mąki. Wyrabiać ciasto elektrycznym mikserem przez 10 minut. Jeśli w trakcie wyrabiania ciasto okaże się za suche można dodać jeszcze odrobinę wody. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Ciasto przełożyć na omączoną stolnicę, blat lub stół. Podzielić na 8 części i uformować kule. Każdą kulę spłaszczyć i przedziurawić na środku wskazującym palcem. Nadzianego bajgla okręcać wokół palca tak, aby otwór zaczął się powiększać. Powinien mieć 4-5 cm szerokości. Bajgle ułożyć na blasze pokrytej papierem, przykryć i pozwolić im podrosnąć przez ok. 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Szeroki garnek napełnić wodą na wysokość ok. 5 cm, dodać miód i zagotować. Do gorącej wody wkładać ostrożnie po 2 bajgle stroną wierzchnią do dołu i trzymać przez 30 sekund. Ostrożnie przewrócić i znów trzymać w wodzie przez 30 sekund. Wyjąć z wody na płaskie sito lub papier, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Bajgle posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 20 minut.
Dla ulepszenia bajgli możemy zastosować mak lub sezam. Po ugotowaniu należy je kłaść na talerzyku z makiem lub sezamem. Następnie posmarować jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz