poniedziałek, 12 lutego 2018

Sekret pieczonej łopatki

Nieważne jak doprawiamy mięso i czym smarujemy. Najlepiej tym, co najbardziej lubimy.
Może być w ziołach prowansalskich z białym winem.
Może być orientalnie z anyżem, imbirem i miodem.
Lub zwyczajnie po polsku z czosnkiem lub majerankiem.

Łopatka i każda inna wieprzowina, aby była smaczna musi być odpowiednio długo pieczona. Długo i w niewysokiej temperaturze.


Czyli jeśli chcemy łopatkę soczystą i chrupiącą zarazem, to pieczemy 3-4 godziny w temperaturze 120 stopni C pod przykryciem
A pod koniec pieczenia bez pokrywy przez 10 minut z włączoną opcją piekarnika"girll". To nada jej chrupkości. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.