Z liśćmi przetartymi, czy widocznymi? Oto odwieczny spór, która lepsza. Zupa szczawiowa. Zmora niektórych dzieci. Zarówno ta z liśćmi, jak i ta bez jest wspaniała.
Latem doskonała, gdy chcemy odpocząć od namiaru grillowanych karkówek i kiełbas
Bardzo prosta w przygotowaniu:
Smażymy pokrojone w kostkę ziemniaki wraz z drobno posiekaną cebulką. Całość zalewamy wywarem warzywnym lub mięsnym. Dodajemy pokrojone liście szczawiu. Gotujemy. Jeśli chcemy ukryć liście, co w przypadku, gdy zupę mają zjeść dzieci może być bardziej korzystne zupę blendujemy. Widoczne pływające zielsko dzieci zniechęca.
Do zupy dodajemy gotowane jajka i grzanki (opcjonalnie).
Zupa szczawiowa zblendowana bez śmietany |
Nadmiar uzbieranego szczawiu parzymy w niewielkiej ilości wody, solimy i przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 10 minut |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz