czwartek, 2 marca 2017

Soljanka rybna - tradycyjna rosyjska zupa

Gotujemy wywar - głowy pstrąga lub innej ryby, seler, pietruszka, marchew, czosnek, cebula i przyprawy. Po 45 minutach gotowania przelewamy przez sito

Do wywaru dodajemy warzywa świeże wg uznania. Np. seler naciowy, jarmuż, fasolka szparagowa. Warzywa z przetworów: oliwki, kiszone ogórki, kapary, grzybki marynowane. Soljanka jest zupą kwaśną, podobnie jak ogórkowa, czy żurek. Stąd spora ilość kwaśnych dodatków. Dodajemy przecier pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony filet ryby, bez ości i skóry. Następnie zupę "zaklepujemy" zasmażką i dodajemy posiekany koper


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.