Czyli kupując cytrusy, które chcemy zjeść w całości zwracamy uwagę na oznaczenia. Takie owoce będą określane jako cytryny organiczne, eko lub bio. I będą posiadały numer identyfikacyjny producenta.
Substancje, którymi traktowane są cytryny nieekologiczne, a przy tym w żaden sposób na polskim rynku nieoznaczone to:
:
- Imazalil substancja grzybobójcza klasyfikowany w UE jako niebezpieczna dla zdrowia i środowiska, w USA EPA kwalifikuje się go, jako prawdopodobnie karcinogenny-wywołujący raka
- Thiabendazol – niebezpieczna dla zdrowia i środowiska substancja grzybobójcza
- Orthophenylphenol – środek konserwujacy
- Środek konserwujący Biphenyl (wcześniej: został w roku 2005 wykreślony z listy dopuszczalnych środków konserwujących w Unii.
400 ml wody
250 g cukru
1-1,5 cytryn BIO (taka ilość cytryn, aby płyn w pełni je pokrył)
250 g cukru
1-1,5 cytryn BIO (taka ilość cytryn, aby płyn w pełni je pokrył)
Przygotowanie trwa 6 lub więcej dni
1 dzień
Cukier zagotować w wodzie, odstawić do wystudzenia. Nieobrane, pokrojone cytryny zalać płynem, przykryć i odstawić na 24 godziny
2 dzień
Owoce przecedzić, zważyć płyn i na 200 g soku dodać 40 g cukru, wymieszać i podgrzać, tak aby się rozpuścił. Zalać owoce płynem, tym razem nieco cieplejszym, niż pierwszego dnia.
3-6 dzień
Powtórzyć czynność z dnia drugiego, każdego dnia zwiększając temperaturę w stosunku do dnia poprzedniego.
W zależności od grubości plastrów cytryny proces nasycania cukrem możemy przedłużyć nawet do 14 dni.
Na koniec owoce można krótko zagotować w płynie. Ważne, aby gotowanie trwało krótko, czyli ok. 0,5 minuty.
Owoce wykładamy na papier lub kratkę i suszymy. Niecierpliwi mogą to zrobić w suszarce prądożrącej używając najsłabszego poziomu nawiewu lub w piekarniku włączając wyłącznie wdmuchawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz