piątek, 29 stycznia 2016

Klasyczna grecka sałatka z kapusty i papryki

Bardzo winna, o typowym dla greckiej kuchni smaku. Kapusta z papryką. Podany przepis odbiega od oryginału jedynie tym, że jest z czerwoną papryką, a tak naprawdę powinien być z zieloną.


1/2 główki małej świeżej kapusty
1 duża papryka
100 ml cukru
100 ml octu
150 ml wody
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
1 łyżka soli

Kapustę kroimy na piórka. Paprykę kroimy w paski. W garnku doprowadzamy do wrzenia ocet z wodą wraz ze wszystkimi innymi dodatkami. Wrzącą zaprawą zalewamy kapustę z papryką. Przekładamy do słoika i zakręcamy. Tak przyrządzoną sałatkę możemy tygodniami przechowywać w lodówce. Jeśli natomiast chcemy na zimę do spiżarni, to musimy pasteryzować przez 3 minuty. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.