Przy okazji pieczenia pierników możemy w bardzo łatwy sposób zrobić ciekawe ozdoby na choinkę w postaci krążków z kolorowym okienkiem. Z ciasta piernikowego wycinamy krążki, czyli kółka z dziurką. Piernikowe krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie do każdej dziurki wkładamy po jednej landrynce. Pieczemy ok 7-8 minut w zależności od grubości piernika. Aby kolorowe kółka powiesić na choince musimy każde ciastko przekłuć igłą z nawleczoną nitką pomiędzy "szkiełkiem", a ciastkiem i zawiązać supełek.
Wadą tych kolorowych ciastek jest to, po kilku dniach nabierają wilgoci i robią się miękkie, a "szkiełka" klejące. Dlatego najlepiej zrobić je na 1-2 dni przed zawieszeniem na choinkę.
Patent podpatrzony u Michaliny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz