sobota, 5 stycznia 2013

Kiszone cytryny

Do kiszenia nie kupujemy zwykłych cytryn ponieważ są pryskane substancjami konserwującymi.
Kupujemy cytryny ekologiczne czyli niepryskane środkami chemicznymi takimi jak:
Biphenyl, Ortho-Phenylphenol iThiabendazol. Nie wiem nawet, co też takiego te nazwy oznaczają, brzmią w każdym bądź razie niezdrowo. Nie kupujemy również cytryn woskowanych. 
Kupujemy cytryny oznaczone "EKO" "BIO" lub "Organic". Cytryny mogą nieładnie wyglądać ponieważ nie są tak cytrynowo żółte, mogą mieć zielonkawe plamy.

Kieszenie cytryn:
Dowolną ilość cytryn kroimy na ćwiartki wzdłuż, tak aby nie przeciąć ich do końca. 
Do każdej naciętej cytryny wsypujemy gruboziarnistą, niejodowaną sól. Moim zdaniem najlepszą solą jest nasza kłodawska, taka szarawa. Bogata w zdrowe solankowe mikroelementy. 
Nie zawiera substancji anty-zbrylających, jak ta rafinowana biała przetworzona drobnoziarnista.
Następnie cytryny zamykamy i układamy ciasno w słoju. 
Dodajemy przyprawy takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, pieprz czarny.
Zalewamy solanką (1 litr wody/1 łyżka soli).
Gotowe słoje trzymamy przez 4-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie przenosimy w chłodne miejsce. 

Zastosowanie:
- wszelkiego rodzaju orientalne potrawy typu pilaw, tagine
- curry (sosy)
- sałatki orientalne np. z bulgurem
Ogólnie cytryny i ich solanka pasują niemal do wszystkich potraw oprócz deserów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.