niedziela, 13 stycznia 2013

Humus, który nie jest torfem.

Humus, który nie jest próchniczą ziemią! A pyszną przekąską.
Prosta pasta z cieciorki doskonała jako przekąska do dipowania (przepraszam, za takie określenie).
Humus nadaje się doskonale do posmarowania chlebków pita przed ich wypełnieniem mięsem i warzywami.
Miksujemy poniższe składniki:

1 puszka ugotowanej ciecierzycy
1 ostra papryczka
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

W tradycyjnym humusie powinna być tahini. Ja jednak za nią nie przepadam dlatego pomijam.
Opcjonalne składniki, które możemy dodać:
pasta tahini, nasiona sezamu, zielona pietruszka, kolendra, suszony pomidor z oleju.


W zależności od tego jak ostro lubimy nasze potrawy doprawiamy odpowiednio humus dodając chilli. I również w zależności od tego jaką chcemy nadać paście konsystencję dodajemy odpowiednio oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.