Prosta pasta z cieciorki doskonała jako przekąska do dipowania (przepraszam, za takie określenie).
Humus nadaje się doskonale do posmarowania chlebków pita przed ich wypełnieniem mięsem i warzywami.
Miksujemy poniższe składniki:
1 puszka ugotowanej ciecierzycy
1 ostra papryczka
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
W tradycyjnym humusie powinna być tahini. Ja jednak za nią nie przepadam dlatego pomijam.
Opcjonalne składniki, które możemy dodać:
pasta tahini, nasiona sezamu, zielona pietruszka, kolendra, suszony pomidor z oleju.
W zależności od tego jak ostro lubimy nasze potrawy doprawiamy odpowiednio humus dodając chilli. I również w zależności od tego jaką chcemy nadać paście konsystencję dodajemy odpowiednio oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz