sobota, 25 sierpnia 2012

Kluski śląskie

Wspaniałym dodatkiem do mięs wzbogaconych pieczeniowym sosem będą śląskie kluski. Do kaczki, pieczeni, czy zrazów, zawsze będą odpowiednie.
Robię tylko te z dziurką na środku. Bardzo smaczne są również kluski szare, z dodatkiem surowych, tartych ziemniaków. Nie robię ich tylko dlatego, bo nie podoba mi się ich kolor. Są takie jakieś brudne. Choć przyznaję, że pyszne.
Kluski śląskie robimy z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej w proporcjach 4/1 dodając 1 jajko. Ciasto wyrabiamy z gorących ziemniaków. Formujemy kluski.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.