sobota, 14 lipca 2012

Ryba, która może długo leżeć i się nie psuje.

 Właśnie jem rybę zrobioną w wczoraj.
Jedyna potrawa z ryb, która może leżakować. Im dłużej leży tym lepsza. Nie mówię tu oczywiście o miesiącach i latach. Ale tak 2-3 tygodnie możemy ja przetrzymać. Nie sądzę jednak, żeby tak długo wytrzymała
Sum skandynawski
Smażenie ryby przed dodaniem do zaprawy

Gotowa ryba do lodkówki


Rybę do octu smażymy obojętnie jak: dzwonki, paski, małe kawałki, wielkie porcje. Robimy tak jak nam wygodnie.Usmażoną rybę przekładamy do pojemnika i zalewamy zaprawą octu z podduszoną cebulą. Dodane przyprawy to listek laurowy i ziele angielskie. Zazwyczaj robię to w wazie. Ale chcemy, żeby było zgrabnie w lodówce, więc pakuję do plastiku, koniecznie oznaczonego "widelczykiem i kieliszkiem"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.