Na co musimy uważać przy kiszeniu ogórków
- Najlepsze ogórki do kiszenia, to z własnego ogródka, lub od sprawdzonych dostawców. Nie kupujmy ogórków bardzo zielonych, na których nie ma śladu bieli, czy jasnej zieleni. Ta mocna zieleń jest najczęściej oznaką przenawożenia azotem.
- Główne składniki ogórki, chrzan i czosnek nie mogą wystawać poza płyn. Całość musi być przykryta solanką
- Mitem jest, że woda musi być przegotowana. Ogórki możemy robić w zwykłej kranówce bez gotowania. Przecież dawniej do kiszenia ogórków czerpano wodę ze studni i zawsze wychodziły.
- Liść chrzanu w przeciwieństwie do korzenia nadaje ogórkom ostrego aromatu, większa jego ilość wręcz gorycz.
- Najlepiej stosować sól kamienną, niejodowaną
Na dno słoika układamy baldachy kopru, liść dębu, czosnek. Dodatki najlepiej jest włożyć na dno słoika, zapobiegnie to wypływaniu przypraw. Układamy ogórki ciasno w słoiku i zalewamy solanką stosując na 1 litr wody dwie łyżki soli.
Muszą smakować wyśmienicie
OdpowiedzUsuń