wtorek, 23 czerwca 2015

Zapiekanka Królewiecka - cały obiad w jednym garze

Potrawa nawiązuje oczywiście do klopsów królewieckich. Różnica polega na tym, że cały obiad mamy w jednym garze. A to, co jest w garnku nie musimy przekładać na półmiski. Wystarczy jak to przy zapiekankach jest oczywistością całość postawić na stole.


W wysmarowanej masłem glinianej formie  układamy pokrojone w plasterki ziemniaki, a na nich farsz z mielonego doprawiony zmiksowaną:
cebulą
czosnkiem
2 filecikami anchovis
1 liściem kapusty
kilkoma kaparami
wodą z kaparów
1 jajkiem
2 łyżkami kaszki manny lub polenty (dla bezglutenowców)
solą
pieprzem




Układamy 2-3 warstwy naprzemiennie ziemniaki-mięso-ziemniaki. Ostatnią warstwę z ziemniaków polewamy sosem kaparowym. Całość zapiekamy ok. 45-60 minut w 180 stopniach. Do zapiekanki możemy użyć garnka rzymskiego z pokrywą

  • Sos kaparowy:
  • do garnczka wsypujemy 2,5 łyżki mąki (dla bezglutenowców mix bezglutenowy) i uzupełniamy 2 łyżkami masła - mieszamy
  • dodajemy szczyptę gałki i pieprzu - mieszamy
  • zalewamy 1,5 szklanką zimnego bulionu - zasada jest taka gorąca zasmażka do zimnego płynu i odwrotnie - sprawnie mieszamay
  • dodajemy 0,5 szklanki śmietany 18% - mieszamy
  • uzupełniamy 1 łyżką majonezu - mieszamy
  • na końcu dodajemy pół małego słoiczka kaparów, ok. 50 g - mieszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.