cebulą
czosnkiem
2 filecikami anchovis
1 liściem kapusty
kilkoma kaparami
wodą z kaparów
1 jajkiem
2 łyżkami kaszki manny lub polenty (dla bezglutenowców)
solą
pieprzem
Układamy 2-3 warstwy naprzemiennie ziemniaki-mięso-ziemniaki. Ostatnią warstwę z ziemniaków polewamy sosem kaparowym. Całość zapiekamy ok. 45-60 minut w 180 stopniach. Do zapiekanki możemy użyć garnka rzymskiego z pokrywą
- Sos kaparowy:
- do garnczka wsypujemy 2,5 łyżki mąki (dla bezglutenowców mix bezglutenowy) i uzupełniamy 2 łyżkami masła - mieszamy
- dodajemy szczyptę gałki i pieprzu - mieszamy
- zalewamy 1,5 szklanką zimnego bulionu - zasada jest taka gorąca zasmażka do zimnego płynu i odwrotnie - sprawnie mieszamay
- dodajemy 0,5 szklanki śmietany 18% - mieszamy
- uzupełniamy 1 łyżką majonezu - mieszamy
- na końcu dodajemy pół małego słoiczka kaparów, ok. 50 g - mieszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz