środa, 16 lipca 2014

Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe jest łatwe w wykonaniu i można je formować na różne sposoby. Od małego groszku, który dodajemy do zup przez podłużne eklerki, okrągłe ptysie, aż po większe placki. W przypadku, gdy pieczemy ciasto na małe eklerki, to wystarczy puste ciastka przekroić. Jeśli natomiast pieczemy większe placki, to musimy piec 2 sztuki, tak aby móc ułożyć jeden na drugim.

Ciasto ptysiowe:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki
125 g masła
5 jaj

Wodę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mało i po rozpuszczeniu go w wodzie do gorącego płynu dodajemy mąkę. Mieszamy. Do ciepłej masy dodajemy jajka, z tym że nie wszystkie na raz, a po każdym dodanym jaju mieszamy masę. Czyli 1 jajko - mieszanie na jednolitą masę - 1 jajko - mieszanie na jednolitą masę - itd. Aż do osiągnięcia jednolitej, lekko szklistej masy.

Ciasta ptysiowe wypełniamy:
masą budyniową, bitą śmietaną lub masą na ciepłe lody.





1 komentarz:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.