poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Tatar z łososia -

Bardzo prosty w wykonaniu i jednocześnie wykwintny. Tatar z łososia.


Zrobiony z łososia wędzonego na zimno oraz posiekanych dodatków.

Posiekane: oliwki, ogórek konserwowy, liść selera, kapary, cebulka.
Całość skropiona cytryną.

Kilka wymądrzeń dotyczących potrawy i jej przyrządzania:
  •  nie krójmy łososia na drewnianej desce, ponieważ drewno wchłonie tłuszcz, a następnie odda jego smak innej potrawie
  • nie róbmy tatara z łososia wędzonego na ciepło, ponieważ rozpadnie się nam na małe cząstki, tak jak wióry tuńczyka w puszcze (których też nie radze kupować)
  • kupujemy łososia świeżego surowego lub wędzonego na zimno, taki będzie trwalszy i szybko się nie popsuje
  • Tatar musi być spożyty w przeciągu 2-3 dni. Jeśli nie dodamy surowych składników (cebula, seler), to może leżeć dłużej. Sok z cytryny działa lekko konserwująco


2 komentarze:

  1. Jak najbardziej tatar z łososia jest bardzo dobrym daniem i również w miarę szybko można go przyrządzić. Ja także bardzo chwalę sobie danie z łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ i muszę przyznać, ze cała moja rodzina się nim zajada.

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.