wtorek, 25 sierpnia 2015

Fasolka, boczek i gruszki - potrawa regionalna z północnych Niemiec

Potrawa pochodzi z okolic Hamburga, Szlezwiku-Holsztyna, oraz wschodniej Północy Niemiec. Czyli ogólnie rzecz ujmując z niemieckiego pomorza.
Bardzo prosta w przygotowaniu i skąpa jeśli chodzi o ilość składników


3 twarde gruszki - obrać (niekoniecznie)  i lekko udusić
1 kg fasoli szparagowej - obgotować
300 g wędzonego
boczku - pociąć na kawałki i obsmażyć
opcjonalnie kilka surowych kiełbasek
1-3 ugotowane na twardo ziemniaki

Wszystko wymieszać w dużym garze i zapiec. Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.