poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Ogórki kiszone jak z dębowej beczki

  • średniej wielkość ogórki
  • niejodowana sól / na 1 l wody duża czubata łyżka
  • gałązki kopru 
  • liście dębu
  • czosnek / na 1 l słoik ok 3-5 dużych ząbków
Ogórki wraz z przyprawami ciasno układamy w słoikach. Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało z wody (kawałki kopru, czy liście). Słoiki zakręcamy, ale nie do końca. Trzymamy w temperaturze pokojowej 3 dni. Następnie słoiki mocno dokręcamy i
wynosimy w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.