środa, 3 lutego 2016

Gruszki w winie - najlepsze!

Idealny dodatek do smażonych serów, raclette i camemberta. Do pasztetów, smażonej wątróbki, dziczyzny i wołowiny.

8-10 gruszek
2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanki octu balsamicznego
1 łyżeczka drobnego anyżku lub kopru włoskiego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
4 łyżki brązowego cukru

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki lub ósemki. Wrzucamy do gara, dodajemy przyprawy, zalewamy winem i octem. I gotujemy przez 5 minut. Ugotowane gruszki przekładamy do słoiczków, wypełniamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 8 minut. Przepis na 5 słoiczków/250 ml.

1 komentarz:

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.