wtorek, 3 lipca 2018

Dżem agrestowy - wyjątkowy

Trzeba koniecznie zapisać. Szczególnie wtedy, jeśli się coś tak dobrze udaje.  A ten dżem będzie na pewno w stałym programie corocznych przetworów.


Agrest po oczyszczeniu z szypułek i umyciu dzielimy na dwie równe części. Jedną części miksujemy. Do rondla wsypujemy 1 szkl cukru i karmelizujemy na złoty kolor. Do karmelu wsypujemy drugą połowę agrestu, tego całego. Dusimy ok. 5 minut ciągle mieszając. Następnie do gotujących się owoców dodajemy zmiksowany agrest. Gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy - ginger-lemon i kurkumę. Kurkuma stanowi wyłącznie barwnik. Po 10-15 minutach dodajemy 1 szklankę cukru żelującego i dwa dżemixy. Chwilę gotujemy ciągle mieszając. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.