czwartek, 21 kwietnia 2016

Canolli bez rurek

Ciasto faworkowe

250 g mąki krupczaki
40 g masła
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka limoncello
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem
200 ml słodkiej śmietany
250 g ricotty
100 g serka mascarpone
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok i wiórki z 1 limetki
.
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wałkujemy i wycinamy małą szklanką lub foremką do ciastek kółka średnicy 3 cm i grubości 2 mm. Proponowana wielkość na jeden kęs. Smażymy w oleju, aż się zarumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy. Wypełniamy kremem, który zazwyczaj stosowany jest do canolli.
Śmietanę ubijamy z cukrem. Dodajemy ricottę i serek mascarpone, następnie sok z limetki wraz z utartymi wiórkami. Mieszamy
Dekorujemy cukrem pudrem, czekoladą lub karmelem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.