czwartek, 23 kwietnia 2015

Gwiazdnica pospolita na sałatki i do zup

Udana premiera sałatki z gwiazdnicą. W smaku przypomina roszponkę, czyli na szczęście jest to zielsko mało wyraźne, w sensie ani gorzkie, ani bez garbnikowego smaku. Za to bardzo delikatne. Polecam.



Gwiazdnica pospolita jest drobnym, ale bardzo rozpowszechnionym i uciążliwym chwastem (...) Jadalne jest młode, delikatne ziele, odpowiednie na sałatki i do zup. Jest źródłem witaminy C i ma właściwości lecznicze. Zawiera glikozydy, garbniki i saponiny. W lecznictwie ludowym gwiazdnica stosowana była jako środek wzmacniający dla rekonwalescentów i chorych na gruźlicę (...) znajduje zastosowanie w stanach depresji i chorobach reumatycznych.
W skład sałatki wchodzi gwiazdnica, kilka listków mniszka i czosnaczku. Do tego dressing wedle uznania.

O właściwościach zdrowotnych najobszerniej o gwiazdnicy pisze dr. Różański

Fragmenty z książki
Jadalne rośliny dziko rosnące
Dagmar Lanska

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Haszu wegetariańskie

Bardzo smaczny orientalny przysmak. Łatwy w wykonaniu. Haszu możemy tworzyć w różnych wersjach. Mięsny lub wegetariański. Jeśli tęsknimy za smakiem legendarnego sopockiego haszu, to właśnie ten sposób przyrządzenia będzie strzałem w dziesiątkę. Najważniejsze są przyprawy, które możemy przygotować w większej ilości, a następnie możemy je zamknąć w szczelnym pojemniku, tak aby aromat uchował się jak najdłużej. 

A oto wersja haszu wegetariańskiego:
  • moczymy na noc ciecierzycę, następnie gotujemy ją przez ok. 1 godz w solonej wodzie
  • ugotowaną ciecierzycę miksujemy, tak aby konsystencja nie była za miałka, a raczej gruboziarnista

  • ucieramy w moździerzu następujące przyprawy:
  • 1 łyżeczkę kminu
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • kilka listków suszonej mięty
  • 0,5 łyżeczki kopru włoskiego
  • 2-4 papryczki chilli

  • na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i po chwili zmiksowaną ciecierzycę, smażymy
  • do ciecierzycy dodajemy podsmażoną (gotową) cebulkę oraz odrobinę czosnku, smażymy
  • podgrzewamy w piekarniku lub opiekaczu placek taco lub inny, w którym zawiniemy haszu
  • smarujemy sosem tatarskim, zazikami  lub śmietaną
  • na placku układamy rukolę 
  • na rukoli usmażoną ciecierzycę
  • całość uzupełniamy papryczką chilli i sokiem z cytryny
  • placek zwijamy i jemy




Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.