piątek, 28 sierpnia 2015

Crem patissier - weekendowy deser

W dzieciństwie jadłam babeczki dokładnie z takim samym kremem, jednakże nikt wtedy tej niezwykle delikatnej masy budyniowej tak nie nazywał. Przepis dostałam od cukiernika starej szkoły wileńskiej. Modyfikacją przepisu jest propozycja użycia różnych skrobi. 




  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 80g cukru
  • 2 łyki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej lub mąki bezglutenowej Schaer
  •  1 laska wanilii
  •  2 łyżki masła

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Ubijając dodać skrobię.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyskrobać ziarenka. Do garnka wlać mleko ze śmietaną, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Przelanie przez sito nie jest konieczne. Ciemne punkty wanilii nadają deserom charakteru. Całą masę postawić na kuchence i cały czas mieszając trzepaczką podgrzewać do zagotowania. Gotować ok. 1 minuty,  aż masa zgęstnieje. 
Krem odstawić do przestudzenia. Schłodzić w lodówce. Gotowy kremy możemy stosować w dowolny sposób.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.