czwartek, 24 lipca 2014

Smażony camembert na słodko

Oto przekąska, którą jesteśmy w stanie przygotować w 3 minuty
Do usmażenia sera potrzebujemy:
ser camembert -  po 1 sztuce na osobę
plastry ananasa z puszki - po 1 sztuce na osobę
dżem z czarnej lub czerwonej porzeczki







środa, 16 lipca 2014

Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe jest łatwe w wykonaniu i można je formować na różne sposoby. Od małego groszku, który dodajemy do zup przez podłużne eklerki, okrągłe ptysie, aż po większe placki. W przypadku, gdy pieczemy ciasto na małe eklerki, to wystarczy puste ciastka przekroić. Jeśli natomiast pieczemy większe placki, to musimy piec 2 sztuki, tak aby móc ułożyć jeden na drugim.

Ciasto ptysiowe:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki
125 g masła
5 jaj

Wodę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mało i po rozpuszczeniu go w wodzie do gorącego płynu dodajemy mąkę. Mieszamy. Do ciepłej masy dodajemy jajka, z tym że nie wszystkie na raz, a po każdym dodanym jaju mieszamy masę. Czyli 1 jajko - mieszanie na jednolitą masę - 1 jajko - mieszanie na jednolitą masę - itd. Aż do osiągnięcia jednolitej, lekko szklistej masy.

Ciasta ptysiowe wypełniamy:
masą budyniową, bitą śmietaną lub masą na ciepłe lody.





poniedziałek, 7 lipca 2014

Guacamole z bobu

Trudno jest nazwać coś, co wygląda jak guacamole, a podobne jest w smaku do humusu, nawet może lepsze. W każdym bądź razie jest to bardzo smaczna pasta, której bazą jest produkt rodzimy czyli bób.


Do bobowego guacamole potrzebujemy:
  • młody ugotowany bób (gotowany przez 10 min)
  • zioła: mięta, koperek, pietruszka, dymka, opcjonalnie 1 mała papryczka chilli, sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • sok z limonki lub cytryny

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze. Bobu nie obieramy z łupin. Zmiksowaną pastę przekładamy do miseczki i podajemy ze świeżym pieczywem lub włoskimi grzankami.


czwartek, 3 lipca 2014

Japoński makaron z polskimi warzywami

Japońska kuchnia jest bardzo prosta i może nam często uratować kłopotliwe sytuacje, kiedy zastanawiamy się co też takiego mamy przygotować do zjedzenia. Szybki obiad lub ekspresowa kolacja zrobione naprędce zaspokoją nasz głód i chwile kiedy "mamy smaka na coś" nie wiedząc na co. Jedynym warunkiem jest wzbogacenie naszych zapasów w kilka stałych składników takich jak sos sojowy, ostrygowy, tamari i korzeń imbiru (może długo leżeć w lodówce). 
Do naszego szybkiego dania potrzebujemy:
  • 200-400 g mięsa wieprzowego
  • makaron soba lub inny 
  • przykładowe warzywa; botwinka, groszek cukrowy,dymka
  • marynata do mięsa: 1 łyżka tamari, sos ostrygowy, sos sojowy, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 ząbek czosnku


Pokrojone i zamarynowane mięso smażymy na patelni lub w woku. Następnie dodajemy warzywa, smażymy. Na końcu dodajemy ugotowany i odsączony makaron. 


Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.