Wieczór to taka pora dnia, kiedy nie wiemy na co mamy ochotę. Jeśli okaże się, że w lodówce mamy gotowe ciasto francuskie, to jesteśmy uratowani. A jeśli oprócz ciasta znajdziemy w lodówce jeszcze kawałek salami, krakowskiej, parówki, lub innej kiełbaski to jesteśmy w domu. A jeśli jeszcze dołożymy kawałek jakiegoś znalezionego sera to już mamy wspaniałą przekąskę typu "coś z niczego".
Coś bez opisu.
czwartek, 31 stycznia 2013
sobota, 26 stycznia 2013
Sałatka "Bufetowa"
Bardzo szybko i na temat.
- seler naciowy
- pieczarki - gotujemy z selerem przez 2 minuty, studzimy, kroimy
- 1 mała cebula - drobno kroimy
- 4 jaja - gotujemy, studzimy, kroimy
- majonez, sól i pieprz - wszystko mieszamy
Ciasto na niedzielę
Wymyślone na szybko, z tego co akurat było pod ręką. Do niedzieli, czyli do jutra zapewne nie dotrwa.
- Biszkopt
- Krem z żółtek, cukru i połowy kostki masła
- Galaretka z musu jabłkowego (do jabłkowego musu dodana 1 galaretka pomarańczowa)
Cienki biszkopt smarujemy kremem i galaretką w krytycznym momencie jej zastygania. Czyli dokładanie w tej chwili, kiedy się ścina, ale nadal jest na tyle płynna, żeby ją rozsmarować.
niedziela, 20 stycznia 2013
Curry
Curry uważam za jedyną potrawę, której improwizacje nie znają granic. Nie ma takiego warzywa, które nie nadawałoby się do przyrządzenia tego tamilskiego dania.
Wiadomo, że jej charakter jest podobny w każdym wydaniu. Te same lub podobne przyprawy nadają curry charakterystyczną orientalną nutę.
Do swojego curry daję gotową przyprawę garam masala w ilości 1-2 łyżki (w zależności od ilości gąb, które danie spożywać będą) i 1-2 łyżeczki zwykłego curry. Jeśli lubimy bardzo ostro, to dodajemy płatki chilli. Mięso zawsze z kurczaka. Natomiast do wydania tajskiego z mlekiem kokosowym dodaję wieprzowinę.
Wiadomo, że jej charakter jest podobny w każdym wydaniu. Te same lub podobne przyprawy nadają curry charakterystyczną orientalną nutę.
Do swojego curry daję gotową przyprawę garam masala w ilości 1-2 łyżki (w zależności od ilości gąb, które danie spożywać będą) i 1-2 łyżeczki zwykłego curry. Jeśli lubimy bardzo ostro, to dodajemy płatki chilli. Mięso zawsze z kurczaka. Natomiast do wydania tajskiego z mlekiem kokosowym dodaję wieprzowinę.
Oto przykładowy zestaw warzyw, które możemy dodać do curry
Do poniższego curry dodałam to co widoczne jest na zdjęciu, czyli seler naciowy, papryczka, pierś kurczaka (marynowaną w sosie sojowym) i cieciorkę. Możemy dodać jeszcze cokolwiek, czosnek, cebulę, podgotowanego ziemniaka. Jeśli chcemy to możemy nawet wrzucić ananasy z puszki.
Na oleju smażymy przyprawy: garam masalę i curry
Dodajemy mięso z piersi kurczaka. Podsmażamy.
Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy.
Dolewamy wody
Jeśli w curry lubimy zielsko to dodajmy liście selera i kolendrę. Ważne, aby warzywa liściaste dodawać do curry pod koniec duszenia. Może to być pietruszka, szpinak, sałaty. Liście dodajemy nawet tuż po zestawieniu z ognia. W moim curry nierozłącznym elementem jest świeża (mrożona) kolendra. Od razu zaznaczę, że mam najlepsza kolendrę jaka w Polsce kiedykolwiek wyrosła. A mianowicie uprawianą przez Beatę. Dostałam cały wór pięknej, aromatycznej, dorodnej o dużych liściach kolendry. Moja z uprawy mi nie wyszła, wyrosła o drobnych listach, zakwitła, przekwitła i wydała mnóstwo nasion.
Na koniec jeszcze jeden przykład na zestaw przypraw do curry tajskiego, do którego w trakcie gotowania dodajemy mleczko kokosowe i sok z całej limonki. Prażone przyprawy to: nasiona kolendry, anyż gwiazdkowy, kardamon i łyżeczka curry. Po uprażeniu przyprawy mielimy.
niedziela, 13 stycznia 2013
Humus, który nie jest torfem.
Humus, który nie jest próchniczą ziemią! A pyszną przekąską.
Prosta pasta z cieciorki doskonała jako przekąska do dipowania (przepraszam, za takie określenie).
Humus nadaje się doskonale do posmarowania chlebków pita przed ich wypełnieniem mięsem i warzywami.
Miksujemy poniższe składniki:
1 puszka ugotowanej ciecierzycy
1 ostra papryczka
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
W tradycyjnym humusie powinna być tahini. Ja jednak za nią nie przepadam dlatego pomijam.
Opcjonalne składniki, które możemy dodać:
pasta tahini, nasiona sezamu, zielona pietruszka, kolendra, suszony pomidor z oleju.
W zależności od tego jak ostro lubimy nasze potrawy doprawiamy odpowiednio humus dodając chilli. I również w zależności od tego jaką chcemy nadać paście konsystencję dodajemy odpowiednio oliwy.
Prosta pasta z cieciorki doskonała jako przekąska do dipowania (przepraszam, za takie określenie).
Humus nadaje się doskonale do posmarowania chlebków pita przed ich wypełnieniem mięsem i warzywami.
Miksujemy poniższe składniki:
1 puszka ugotowanej ciecierzycy
1 ostra papryczka
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
W tradycyjnym humusie powinna być tahini. Ja jednak za nią nie przepadam dlatego pomijam.
Opcjonalne składniki, które możemy dodać:
pasta tahini, nasiona sezamu, zielona pietruszka, kolendra, suszony pomidor z oleju.
W zależności od tego jak ostro lubimy nasze potrawy doprawiamy odpowiednio humus dodając chilli. I również w zależności od tego jaką chcemy nadać paście konsystencję dodajemy odpowiednio oliwy.
sobota, 12 stycznia 2013
Suszone jabłka, czyli zdrowe chipsy
Nasuszyłam całe słoje jabłek. I muszę przyznać, że za mało, bo znikają w tempie zastraszającym.
Ładne krążki cieszą oko i żołądek.
Krążki pasują idealnie jako nadzienie do kaczki.
Ładne krążki cieszą oko i żołądek.
Krążki pasują idealnie jako nadzienie do kaczki.
czwartek, 10 stycznia 2013
Cynamonowiec drożdżowy (szneki cynamonowe)
Szneki w garnku rzymskim |
Tradycyjne ciasto drożdżowe, a w nim zawinięta masa cynamonowa.
Masę przyrządzamy w następujący sposób:
rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy 5 łyżek cynamonu, wanilię, i 1 szklankę cukru.
Szneki w płaskim naczyniu żaroodpornym |
Pokrojone plastry układamy luźno z małym odstępem od siebie. Jednakże nie za ciasno. Ułożone i wyrośnięte możemy polać dodatkowo rozpuszczonym, ciepłym masłem. Pomoże to w odrywaniu osobnych kawałków po upieczeniu.
Szneki upieczone na blaszce |
Udka kurczaka miodowo-imbirowe
Kolejny łatwy przepis na kurczaka
Marynata do mięsa (podane przyprawy ponieżej mieszamy):
starty kawałek imbiru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
opcjonalnie sok z cytryny, pomarańczy, lub ananasa
sól i pieprz
Udka kurczaka "macerujemy" w marynacie przez 1 dzień. Następnie pieczemy przez 45 minut.
Wybrałam formę okrągłą do pieczenia pizzy, ponieważ łatwo w niej ułożyć udka kurczaka w "słoneczko".
Marynata do mięsa (podane przyprawy ponieżej mieszamy):
starty kawałek imbiru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
opcjonalnie sok z cytryny, pomarańczy, lub ananasa
sól i pieprz
Udka kurczaka "macerujemy" w marynacie przez 1 dzień. Następnie pieczemy przez 45 minut.
Wybrałam formę okrągłą do pieczenia pizzy, ponieważ łatwo w niej ułożyć udka kurczaka w "słoneczko".
środa, 9 stycznia 2013
Pieczeń rzymska
Prosty przepis na obiad lub pieczeń na zimno do chleba.
Mielone mięso przyrządzamy tak jak tradycyjne kotlety mielone. Możemy oczywiście wzbogacić ulubionymi przyprawami. Ja dodałam pietruszkę i koperek i zmiksowaną cebulę. Z powstałego mięsa formujemy klops, który przekładamy do garnka rzymskiego, następnie pieczemy.
Jeśli mięso chcemy podać na ciepło z ziemniakami to możemy jako dodatek przyrządzić sos chrzanowy lub kaparowy.
Mielone mięso przyrządzamy tak jak tradycyjne kotlety mielone. Możemy oczywiście wzbogacić ulubionymi przyprawami. Ja dodałam pietruszkę i koperek i zmiksowaną cebulę. Z powstałego mięsa formujemy klops, który przekładamy do garnka rzymskiego, następnie pieczemy.
Jeśli mięso chcemy podać na ciepło z ziemniakami to możemy jako dodatek przyrządzić sos chrzanowy lub kaparowy.
Mini dewolajki
Idealna potrawa na przekąski typu Fingerfood. Niewielkie, zgrabne elementy kurczaka pozwijane, tak aby mogły tworzyć mały rulonik.
Do moich dewolajek używam piersi kurczaka, którą tnę na cieniutkie plastry. Mięso doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością posiekanej natki.
Aby mięso nie wyschło do środka małych zrazików wkładam niewielką ilość zimnego masła. Zawijam, obtaczam w jajku i bułce tartej. Gotowe!
sobota, 5 stycznia 2013
Kiszone cytryny
Do kiszenia nie kupujemy zwykłych cytryn ponieważ są pryskane substancjami konserwującymi.
Kupujemy cytryny ekologiczne czyli niepryskane środkami chemicznymi takimi jak:
Biphenyl, Ortho-Phenylphenol iThiabendazol. Nie wiem nawet, co też takiego te nazwy oznaczają, brzmią w każdym bądź razie niezdrowo. Nie kupujemy również cytryn woskowanych.
Kupujemy cytryny oznaczone "EKO" "BIO" lub "Organic". Cytryny mogą nieładnie wyglądać ponieważ nie są tak cytrynowo żółte, mogą mieć zielonkawe plamy.
Kieszenie cytryn:
Dowolną ilość cytryn kroimy na ćwiartki wzdłuż, tak aby nie przeciąć ich do końca.
Do każdej naciętej cytryny wsypujemy gruboziarnistą, niejodowaną sól. Moim zdaniem najlepszą solą jest nasza kłodawska, taka szarawa. Bogata w zdrowe solankowe mikroelementy.
Nie zawiera substancji anty-zbrylających, jak ta rafinowana biała przetworzona drobnoziarnista.
Następnie cytryny zamykamy i układamy ciasno w słoju.
Dodajemy przyprawy takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, pieprz czarny.
Zalewamy solanką (1 litr wody/1 łyżka soli).
Gotowe słoje trzymamy przez 4-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie przenosimy w chłodne miejsce.
Zastosowanie:
- wszelkiego rodzaju orientalne potrawy typu pilaw, tagine
- curry (sosy)
- sałatki orientalne np. z bulgurem
Ogólnie cytryny i ich solanka pasują niemal do wszystkich potraw oprócz deserów.
Kupujemy cytryny ekologiczne czyli niepryskane środkami chemicznymi takimi jak:
Biphenyl, Ortho-Phenylphenol iThiabendazol. Nie wiem nawet, co też takiego te nazwy oznaczają, brzmią w każdym bądź razie niezdrowo. Nie kupujemy również cytryn woskowanych.
Kupujemy cytryny oznaczone "EKO" "BIO" lub "Organic". Cytryny mogą nieładnie wyglądać ponieważ nie są tak cytrynowo żółte, mogą mieć zielonkawe plamy.
Kieszenie cytryn:
Dowolną ilość cytryn kroimy na ćwiartki wzdłuż, tak aby nie przeciąć ich do końca.
Do każdej naciętej cytryny wsypujemy gruboziarnistą, niejodowaną sól. Moim zdaniem najlepszą solą jest nasza kłodawska, taka szarawa. Bogata w zdrowe solankowe mikroelementy.
Nie zawiera substancji anty-zbrylających, jak ta rafinowana biała przetworzona drobnoziarnista.
Następnie cytryny zamykamy i układamy ciasno w słoju.
Dodajemy przyprawy takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, pieprz czarny.
Zalewamy solanką (1 litr wody/1 łyżka soli).
Gotowe słoje trzymamy przez 4-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie przenosimy w chłodne miejsce.
Zastosowanie:
- wszelkiego rodzaju orientalne potrawy typu pilaw, tagine
- curry (sosy)
- sałatki orientalne np. z bulgurem
Ogólnie cytryny i ich solanka pasują niemal do wszystkich potraw oprócz deserów.
Subskrybuj:
Posty (Atom)