wtorek, 30 lipca 2013

Makrela w occie

Choć niedoceniona pod inną postacią jak tylko wędzona może być również przepyszna w każdym innym wydaniu. Makrela w occie może być alternatywą dla śledzi, które zazwyczaj w ten sposób się marynuje.

Potrzebujemy

  • świeżą lub mrożoną makrelę, 5-6 sztuk 
  • 3 duże cebule
  • 1/2 szklanki octu 
  • 2 szklanki wody 
  • przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, łyżka cukru





  1. Rybę kroimy na kawałki i smażymy omączoną bez przypraw. Przekłamy do wazy lub innego naczynia z przykryciem
  2. Cebulę smażymy bez zarumieniania, doprawiamy solą i dodajemy do ryby.
  3. Z octu, wody i przypraw robimy marynatę, tj. wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie zalewamy rybę. 
  4. Przykrywamy i przestudzoną odstawiamy do lodówki

2 komentarze:

  1. Witam serdecznie, mam pytanie czy taką makrelę można zrobić w słoiku i żeby postała dobry tydzień???Chcę ją zrobić na święta.Czy w smaku jest dobra???Nigdy jej nie robiłam w wersji świeżej, zawsze makrel ale wędzona, z góry dziękuje za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.