środa, 29 sierpnia 2012

Ryż zapiekany z jabłkami

Z dzieciństwa chyba każdy zna ryż zapiekany z jabłkami.
Gotowany na mleku, następnie zapiekany z dodatkiem jabłek, śmietany, masła, cukru i cynamonu.
Najsmaczniejsza była na spodzie zapieczona skorupa ryżowa przesiąknięta wszystkim smakami.

Ryż zapiekam w garnku rzymskim w którym tworzy się zapieczony spód. Dokładnie tak jak pamiętam. 

wtorek, 28 sierpnia 2012

Dwie propozycje na śniadanie

Propozycja pierwsza to najzwyklejszy twarożek ze szczypiorkiem i koperkiem uzupełniony pomidorami.
Proste i smaczne.


Drugi zestaw śniadaniowy jest bardziej urozmaicony.
-bułka z posiekanym kabanosem i kaparami
-bułka z rokforem bez dodatków
-... i tu trzymajcie się krzesła -  bułka z esromem i angielską marmoladą z pomarańczy

Od razu muszę podzielić się uwagami. Bułka z posiekanym kabanosem i kaparami smakowo bardzo odpowiednia. Niepraktyczne okazało się posiekanie kabanosów, ponieważ nie chciały trafiać tam gdzie powinny i za każdym kęsem parę kawałków dawało nogę.
Rokfor wiadomo - spleśniały na zielono ser. Bardzo konkretny w smaku.
I teraz uwaga! Cuchnący Esrom! Śmierdzi tak jak się nazywa. Ser ten budzi skrajne uczucia. Albo się go kocha, albo nienawidzi.
 Ja go kocham od czasu do czasu. A z Orange Marmalade stanowi doskonałą kompozycję.

sobota, 25 sierpnia 2012

Sernik inny niż wszystkie - łatwizna

Robię sernik, który upodobały sobie dzieci. W sumie trudno to nazwać sernikiem. To takie nie wiadomo co, ni to sernik, ni budyń.
Nie smakuje jak prawdziwy sernik, bo nie czuć w nim właściwej faktury serowej. Jest bardziej delikatny i kremowy.
A robimy tak:
- ucieramy pół kostki masła i 4 żółtka ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, dodając otartą skórkę z bio-cytryny
- dodajemy 500 g serka homogenizowanego i 2 budynie
- na koniec ubitą pianę z 4 białek
Pieczemy w okrągłej formie 26 cm


Karkówka z kluskami śląskimi i szybką pekińską

Prosty obiad - duszona karkówka, kluski śląskie i chińska, czy też pekińska kapusta gotowana krótko w osolonej wodzie polana tartą bułka z masłem.
Kapusta pekińska z bułka tartą

Duszona karkówka


Kluski śląskie

Wspaniałym dodatkiem do mięs wzbogaconych pieczeniowym sosem będą śląskie kluski. Do kaczki, pieczeni, czy zrazów, zawsze będą odpowiednie.
Robię tylko te z dziurką na środku. Bardzo smaczne są również kluski szare, z dodatkiem surowych, tartych ziemniaków. Nie robię ich tylko dlatego, bo nie podoba mi się ich kolor. Są takie jakieś brudne. Choć przyznaję, że pyszne.
Kluski śląskie robimy z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej w proporcjach 4/1 dodając 1 jajko. Ciasto wyrabiamy z gorących ziemniaków. Formujemy kluski.







Kukurydza - drugie śniadanie, bądź mini-obiad

Ulubiony przysmak dzieciaków.
Propozycja zrobienia kukurydzy nigdy nie spotkała się z dezaprobatą u dzieci. Uwielbiają ją. 
Całe kolby, czy też z rosyjskiego kaczany krótko gotowane, przyprawione masłem i solą znikają w oka mgnieniu. 
Gotowane kukurydze nigdy nie zastąpią pełnego obiadu. Nie można się nimi najeść. Stanowią jednie drugie śniadanie, bądź jak to u mnie bywa pierwszy obiad. 

sobota, 18 sierpnia 2012

Tarta malinowa - bardzo łatwy przepis.

Ciasto do tarty robimy z gotowych kruchych ciastek, które miksujemy z dwiema łyżkami masła. Masę przekładamy na blaszkę i formujemy płaski placek. Pieczemy przez 7-10 minut. Studzimy.

Krem do tarty robimy z białej czekolady i serka homogenizowanego
200 g białej czekolady na 500 g serka. Czekoladę rozpuszczamy dodając połowę serka, następnie masę mieszamy tak, aby czekolada utworzyła jednolitą masę z serkiem. Dokładamy resztę serka. Masę przelewamy na upieczony spód i schładzamy. Na koniec układamy maliny, bądź inne owoce.

Wieprzowina w pomidorach - zwykły sobotni obiad

Wieprzowina duszona w pomidorach, ziemniaki, sałatka z buraczków i kiszony ogórek. 

Gulasz wieprzowy duszę z cebulą, korzeniem pietruszki, i pomidorami. Obiad uzupełniamy wedle życzenia różnymi sałatkami. 
 Szybko i smacznie.

czwartek, 16 sierpnia 2012

Papryka nadziewana - lekki obiad lub kolacja

Bardzo prosty obiad, który można przygotować dzień wcześniej.
Papryki nadziewamy farszem takim jak do gołąbków, lub podobnym.
Moja wersja składa się z ryżu i wieprzowego mielonego doprawionego zmiksowanym czosnkiem, cebulą, i pietruszką.


Ułożone w garnku papryki zalewam pomidorowym sokiem z kartonika. Dorzucam liść laurowy, ziele angielskie i jeśli mam to 
lubczyk. Gotowe papryki posypuję pietruszką.

środa, 15 sierpnia 2012

Herbatka miętowa

Po sytym obiedzie i innych różnościach nie pozostaje nic innego jak wypicie odpowiedniej herbatki. Ziele mięty z ogrodu.

Placek śliwkowy - kolejny łatwy przepis

Sobotnie ciasto śliwkowe tym razem w środę - ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy jaja, mąkę i proszek do pieczenia


 Śliwki układamy na przelanym do blaszki cieście. W trakcie pieczenia owoce nam się schowają. Ale odkryjemy je na talerzu ponownie.








  •  1 masło
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • proszek do piecznia
  • cynamon do oprószenia śliwek
  • cukier puder 





Pstrąg bez ceregieli

Jak organizm sam wie czego chce, szczególnie kiedy ma energetyczne deficyty.
Ryba. Po wstrętnym choróbsku miałam ochotę tylko i wyłącznie na rybę. Przez trzy dni myślałam o zwykłych majerankowych płotkach, tak za mną chodziły. A że nigdzie w okolicy płotek nie było, zadowoliłam się pstrągiem.
Zwykły, oczyszczony pstrąg usmażony na patelni w cytrynowo-czosnkowym maśle. Oprószony koprem. Wszystko na temat. 


Rosół Piotra - zbawienie po parszywej chorobie

Okropne osłabienie, męczący kaszel, brak apetytu, wręcz obrzydzenie na widok jedzenia. Do tego antybiotykowe spustoszenie organizmu. Tak mniej więcej wygląda zapalenie płuc. Niefajna choroba, bardzo wyczerpująca, towarzyszy jej ogólna apatia i marazm.
Po dwóch tygodniach, które doprowadziły mnie do deficytu energii potrzebowałam czegoś co mnie pobudzi do życia.
Pierwszą konkretną zupą, na która miałam ochotę był oczywiście niezastąpiony rosół. Aromatyczny, z liściem lubczyku i selera.



Polecam każdemu kto czuję się pod każdym względem osłabiony.


Zioła do naszych potraw i nalewek

Zioła do naszych potraw i nalewek
Tniemy dobra z naszego ogrodu, oregano, miętę i szałwię. Oregano suszymy i dodajemy do pizzy, mięsa i sosów. Z szałwii robimy syrop na kaszel. A z mięty herbatkę.